START TO DRONE

INLEIDING DRONEFOTOGRAFIE

KORTE INLEIDING TOT DRONEFOTOGRAFIE

 Al meer dan geruime tijd is het voor mij een droom om de wereld van uit de lucht vast te kunnen leggen. Waar je vroeger veel geld moest hebben om  een ballon-, vliegtuig- of helikoptervlucht te mogen maken, kan je nu voor een spreekwoordelijke ‘appel en ei’ een drone kopen.

Een drone kopen
De laatste jaren ligt de markt van de drones plots voor iedereen open. Voor 50€ koop je je tegenwoordig al een minidrone mét ingebouwde camera!
Ikzelf kocht me een klein jaar geleden een DJI Phantom 3. Dit is een quadcopter (4 propellers – stijgt, daalt en kan stil hangen zoals een helikopter) waarbij je kan kiezen voor een ingebouwde camera. Die camera is bevestigd aan een ‘gimball’; een 3-assige stabilisatie voor de camera. Zo krijg je (zeker bij videografie) mooie beelden zonder trillingen van de wind of de drone.

Bij de iets duurdere drones (zoals bv de Phantom reeks van DJI) kan je er ook van op aan dat de beeldkwaliteit best wel goed is.
Vergelijk dat zeker niet met de beelden uit een reflexcamera, maar de foto’s kunnen wel concurreren met de betere smartphone foto’s.
Mijn Phantom 3 maakt beelden met een resolutie van 12MP in RAW en filmt in 1080p. Natuurlijk gaat deze ontwikkeling razendsnel en zal dat elk half jaar nog maar eens verbeteren.
Hou dus zeker de bekendste merken in het oog! (DJI, YUNEEC,…)

De wetgeving
Toen ik mijn drone kocht bestond er nog geen duidelijke wet omtrent het gebruik van drones. In maart 2016 werd er echter een wet gestemd die het voor de hobbydronefotograaf quasi onmogelijk maakt om nog te kunnen dronen.
Er zijn drie categorieën: privé, klasse 2 en klasse 1. Meer en duidelijkere info omtrent de wetgeving kan je hier vinden: Fod Mobiliteit.
Om het even héél kort samen te vatten:
Privégebruik: boven privé grond en maximum 10m hoog
Klasse 2: u beschikt over een bevoegdheidattest (theorie en praktijk) en u mag niet hoger dan 150 ft (45m) vliegen. Het is niet toegelaten om te vliegen in een gecontroleerd luchtruim en u mag geen steden, gemeenten, personen en/of dieren overvliegen. De drone moet steeds bij daglicht binnen het visueel zichtbereik van de piloot vliegen.
– Klasse 1: u beschikt over een bevoegdheidattest én een verzekering bij het DGLV. U mag niet hoger dan 300 ft (90m) vliegen. Het is niet toegelaten om te vliegen in een gecontroleerd luchtruim.  Zonder toelating van het DGLV mag u geen steden, gemeenten, personen en/of dieren overvliegen. De drone moet steeds binnen het visueel zichtbereik van de piloot of van een van de twee waarnemers blijven en mag enkel bij daglicht vliegen. Klasse 1 wordt dan ook nog eens onderverdeeld in 1a en b. Meer info daarover op de site van het FOD.

In Nederland is het (tot nu toe) nog steeds veel aangenamer geregeld, maar hoelang dat nog gaat duren…?
Om foto’s te gaan maken in Nederland kan u gewoon terecht op deze website: www.vliegjedroneveilig.nl
Daar wordt nog steeds een beetje op het gezonde verstand van de mens vertrouwd:

  • blijf onder de 120 meter;
  • houd gedurende de hele vlucht je drone in het zicht;
  • vlieg alleen overdag en met goed zicht op de omgeving;
  • vermijd het vliegen boven mensen en dieren;
  • vlieg niet boven steden, dorpen, spoorlijnen, (water)wegen en havens;
  • blijf uit de buurt van vliegvelden en andere no fly zones (zie kaart);
  • geef voorrang aan al het andere vliegverkeer; respecteer andermans privacy en rust.


De eerste vlucht

Als je alle regels wel hebt overwogen, alles hebt vergeleken en uiteindelijk toch een drone hebt gekocht, dan zal het niet lang duren voor je de eerste vlucht maakt.
Ik kan alleen maar aanraden de handleiding goed te lezen en best zelf nog zoveel mogelijk filmpjes te bekijken op internet.
Zoek dan een plaats waar je niemand stoort, de ruimte hebt en op je gemak de drone voor de eerste maal in de lucht kan steken.

Ga die eerste maal zeker niet te hoog en leer de controller kennen. Eens je dat onder de knie hebt kan je wat hoger en verder vliegen, maar verlies je drone nooit uit het oog!

Foto’s maken
Eens je het vliegen met de drone onder de knie hebt, kan je de focus verleggen naar het filmen of fotograferen.
Het leuke aan een drone is dat je eigenlijk nog weinig beknot bent in je vrijheid.

– Wil je een speciale boom fotograferen, maar ligt er een rivier voor: geen probleem met je drone! Je kan ook quasi alle standpunten innemen: van links, van rechts, van onder of van boven. Recht naar voor, recht naar beneden, schuin naar beneden,… Alles is mogelijk.
– Maak gebruik van lijnen, licht, mist,…
– Vergeet niet in RAW (of DNG) te fotograferen. Dan heb je later op de pc meer bewerkingsmogelijkheden.
– Recht naar beneden fotograferen geeft een heel ander zicht en kan zeer mooie abstracties opleveren.
– De nieuwe drones kunnen ook in portretmode fotograferen voor rechtopstaande beelden. Vergeet dat niet.

Hopelijk ben je met deze korte toelichting toch al wat verder en durf je het aan een drone aan te schaffen. Fotograferen met een drone werpt een nieuwe blik op de wereld en hoort bij deze tijd.