ROADTRIP IJSLAND

WEEK 2 - IN 15 DAGEN IJSLAND ROND

DAGVERSLAG

Vanochtend worden we gewekt door drie vriendelijke dames die in het gebouw van de (ex-)camping beginnen koken. Zij verwachten blijkbaar een bus ouderen die van hun IJslandse specialiteiten komen genieten. We worden vriendelijke een kop thee aangeboden die we, gezien het koude (7°C) en winderige weer, niet afslaan!

Onze plannen om de Westfjorden te bezoeken worden enkel aangemoedigd. Zeker het warm badje in Krossnes moeten we gedaan hebben volgens de drie dames. Naar daar dus!

Een kleine 200km rijden wordt dat dus over grindbanen. Prachtige vergezichten worden afgewisseld met pittoreske baaien. Het is ver rijden, maar wel zéér leuk en zéér mooi! 

Halfweg, in Holmavik, slaan we nog wat proviand in en trekken we verder richting Krossnes. 

Een prachtig badje wacht ons daar! Helemaal alleen en met uitzicht over de oceaan! Een zonnetje doet ons écht genieten. Wat een uitzicht van in dit zwembad, dat trouwens het hele jaar door geopend is!

We rijden terug en nét voorbij Djupavik, gekend voor zijn oude haringfabriek, slaan we onze tent op aan een oude boerderij. Prachtig zicht over de baai en een warme zon doet ons genieten van de avond! This is life!!!

DAG 8

∅ ROUTE: HVAMMSTANGI ⇒ DJUPAVIK ⇒ KROSNESS ⇒ DJUPAVIK

∅ DATUM: 7 JUNI 2016

∅ WEER: BEWOLKT EN KOUD ⇒ ZONNIG EN WARMER

DAGVERSLAG

Rond half tien worden we uit onze slaap gehaald door een aantal mekkerende schapen naast onze tent. Het weer blijkt gedurende de nacht omgeslagen, want we staan op onder een grijze hemel en écht warm kunnen we het ook niet noemen.

We ontbijten, pakken alles samen en zetten koers in de richting van Isafjordur, de “grootste” stad van de Westfjorden. Onderweg bezoeken we het Arctic Fox Museum, een museum – u raadt het al – dat volledig in het teken van de poolvos staat. Er zaten zelfs enkele levende exemplaren achterin de tuin.

Iets later gromt onze maag en vinden we en prachtig plekje aan de fjord, met aan de overkant zicht op Isafjordur. Het is ondertussen warmer geworden, maar nog steeds bewolkt en er staat een straffe wind.

In Isafjordur tanken we onze wagen weer vol en doen ook de Bonus nog eens aan.

We zetten verder koers richting eindbestemming van de dag: Dynjandi. Onderweg passeren we Pingeyri, een klein onooglijk dorpje in de Westfjorden, gelegen aan de Sandafell. Dit is een kleine berg, maar wel één met een prachtig uitzicht op de top. Je moet er een (zéér) steil 4×4 weggetje voor beklimmen, maar het uitzicht is grandioos!

We vervolgen weg 63 en van ver zien we Dynjandi, een gigantische waterval (30m breed aan de top, 60m breed beneden en 100m hoog). Daaronder bevinden zich nog enkele “kleinere” watervallen, maar allemaal zeker de moeite waard. Onderaan de berg is een kleine (gratis) kampeerplaats voorzien (er zijn wc’s) en daar slaan we onze tent op. Voor de tent een mooie fjord en achter ons de Dynjandi-waterval; wat moet een mens meer hebben?

Wél; een prachtige zonsondergang misschien? Die krijgen we dan ook want de fjord wordt prachtig opgelicht door zonnestralen die door de wolken prikken…

DAG 9

∅ ROUTE: DJUPAVIK ⇒ ISAFJORDUR ⇒ THINGEYRI ⇒ DYNJANDI

∅ DATUM: 8 JUNI 2016

∅ WEER: BEWOLKT EN KOUD ⇒ OPKLARINGEN

DAGVERSLAG

Vandaag ontbijten we rond 9u met zicht op Dynjandi. Het is warm en windstil (14°C), maar wel bewolkt. Vandaag is onze eindbestemming Latrabjarg, maar onderweg doen we nog enkele tussenstops. 

We starten onze dag met een bezoek aan Brjansleakur om onze boot te reserveren voor morgen.

Dan nemen we weg 63 en 619 om Selardalur te bereiken. onderweg passeren we Hawaiaans-uitziende gele zandstranden. 
We zetten onze tocht verder en passeren Patreksfjordur. Een iets grotere vissersplaats alwaar we onze auto eens een grondige poetsbeurt geven. Via Michael Lévy horen we dat de burgers hier uitmuntend zijn en we nemen de proef op de som. Inderdaad verrukkelijk en het zal ons hongergevoel de hele dag stillen.

Na enkele uren verder te rijden komen we uiteindelijk aan in Breidavik. Een oude boerderij die is omgedoopt tot hotel en camping. Een prachtig zicht geeft uit op het gele zandstrand. Gezien de 12V-220V converter het begeven heeft, gaan we hier onze tent opslaan. Een goed uitgeruste camping met gratis water, thee en koffie én gratis wifi. Hier kan ik met een gerust hart al mijn batterijen weer opladen.

De dame van de camping gaf ons ondertussen ook al mee dat we best laat ’s avonds naar Latrabjarg trekken. Dan komen de papegaaiduikers van op zee om op de kliffen de nacht door te brengen.
We rusten nog even uit op de camping en trekken tegen een uur of acht naar de kliffen. Latrabjarg is een 14km lange klif waar miljoenen kliffenvogels op nesten. Het huist de grootste kolonie alken ter wereld, maar ook Noordse stormvogels en papegaaiduikers zijn hier thuis. 
Het eerste uur zien we inderdaad nog weinig papegaaiduikers, de stormvogels en alken zijn wel op post. Na een mooie wandeling – je hebt hier prachtige uitzichten over zee – beginnen de eerste papegaaiduikers toe te komen aan hun nest. Vanaf dan is het twee uur lang fotograferen geblazen. Koddige beestjes en zeer leuk om op foto te zetten!

Rond half twaalf keren we terug naar de camping. Aldaar zitten we nog even binnen in de bar, drink ik een pint en zet de meeste foto’s op de laptop.
Iets na twaalf kruipen we in de tent. Het zal een “vroege” ochtend worden, want morgen trekken we naar Brjanslaekur om de ferry richting het Sneafelsness schiereiland te nemen.
Ondertussen beginnen de druppels op onze tent te vallen. Iets wat we de rest van de nacht nog zullen horen. Ook voor morgen wordt regen verwacht. We zien wel!

DAG 10

∅ ROUTE: DYNJANDI ⇒ BRJANSLEAKUR ⇒ SELARDALUR ⇒ LATRABJARG ⇒ BREIDAVIK

∅ DATUM: 9 JUNI 2016

∅ WEER: BEWOLKT ⇒ REGEN

DAGVERSLAG

De wekker maakt ons om half negen wakker en, eens uit de tent gekropen, krijgen we een druilerig landschap te zien. Het heeft de hele nacht geregend en ook nu miezert het af en toe nog wat. We douchen ons en zetten al snel koers richting Brjanslaekur. We weten niet precies hoe lang het rijden zal zijn en daarom vertrekken we ruim op tijd. We raken echter op onze bestemming in een klein uurtje. In het cafeetje annex ticketverkoopshop drinken we een koffie en thee en na anderhalf uur zien we de ferry naderen. 

De boottocht duurt een kleine drie uur met een minitussenstop in Flatey. Een eiland waar drie man en een paardenkop woont, maar waar sommigen graag een halve dag op rondhangen. Wij kiezen niet voor deze optie gezien het weer daar écht niet om vraagt.

Aangekomen in Stykkusholmur blijven de weergoden ons slecht gezind. Regen, regen en nog eens regen. Prachtige wolken, dat wel, maar onze objectieven houden we niet droog. We kiezen er dan maar voor om een slaapplaats te zoeken voor de nacht.

Dat zal uiteindelijk The Freezer Hostel worden in Rif. Op de boot hing een affiche waarop dit hostel werd aangeprezen. Het Happy hour en de live muziek deed ons overstag gaan. In zo’n druilerig weer lijkt dit wel leuker dan in een drijfnatte tent gaan zitten en wachten tot het weer opklaart. Hopelijk morgen beter!

In het hostel slapen we op dezelfde kamer als de ‘artist in residence’ Marianna Tarish. Een 24-jarige Oekraïense die onze kamer aan het beschilderen is met een prachtige muurtekening. ’s Avonds raken we deftig aan de praat en het blijkt écht wel een artieste te zijn! Ze laat een deel van haar portfolio zien en dat slaat ons met verstomming. Héél leuke ontmoeting! Op volgende link kan je haar werk bekijken. Vooral de tekeningen (Graphic) kan ik wel smaken. Daarin steekt ze veel natuurlijke elementen.
http://tarishart.weebly.com/

DAG 11

∅ ROUTE: BREIDAVIK ⇒ BRJANSLEAKUR ⇒ STYKKISHOLMUR ⇒ RIF

∅ DATUM: 10 JUNI 2016

∅ WEER: REGEN

DAGVERSLAG

Rond half tien worden we wakker in een lekker, zacht bed. We ontbijten in het hostel en nemen afscheid van Marianna. Zij zal nog tot half juli in het hostel aan het werk zijn.

Het weer is beter dan gisteren, in die zin dat het vandaag niet regent. De hele dag krijgen we een donkere, dreigende lucht te zien, maar er valt bijna geen regen uit. Meer moet dat niet zijn voor ons!

We rijden langs de kust van Ondverdarnes en door een prachtig lavaveld. Daar haal ik de drone nog eens uit. Ook van bovenaf is het prachtig om te zien, zeker met de Snaeffelsjokull op de achtergrond. De hele ochtend zien we de gletsjer, gekend van Jules Vernes, aan onze linkerkant.

Iets voorbij Dritvik gaan we ook eens kijken naar Djupalonssandur. Een zwart kiezelstrand met prachtige rotsformaties waar in 1948 een schip aanspoelde en waarvan de verroeste overblijfselen nog her en der verspreid liggen.

Het wordt tijd voor het middageten en dat besluiten we te nuttigen ergens halverwege de pas naar de snaeffelsjokull met een prachtig uitzicht op de Stapafell, een kleine berg(weg 570). Hierna zetten we onze weg verder via het zuidelijke deel van het snaeffelsness-schiereiland.

Hier zijn nog meer mooie plaatsen te zien, maar deze laten we even aan ons voorbij gaan. De dorpjes zitten vol toeristen die met bussen worden aangevoerd uit de hoofdstad.

Tegen de avond besluiten we nog maar eens een natuurlijk warm badje te nemen. Dat wordt Landbrotalaug. Een onooglijk klein badje, waar we net met ons tweeën in kunnen, maar wél heerlijk warm. Toplocatie!

Gezien we het plan hebben opgevat om morgen de hoofdstad eens met een bezoek te vereren, rijden we verder op zoek naar een mooie slaapplaats. Deze vinden we uiteindelijk niet ver van ’s lands hoogste waterval (196m) aan weg 47. Mooi uitzicht op het nabijgelegen fjord, alleen het weer wilt nog steeds niet mee. Hetzelfde als waar we mee zijn opgestaan, maar het blijft droog en dat is toch wel fijn als je in een tentje wilt slapen!

DAG 12

∅ ROUTE: RIF ⇒ DJUPALONSSANDUR ⇒ LANDBROTALAUG ⇒ HVALFJORDUR

∅ DATUM: 11 JUNI 2016

∅ WEER: BEWOLKT

DAGVERSLAG

Na een heerlijke nachtrust worden we rond half tien wakker in een, door de laaghangende mist, zeer natte tent. We ontbijten en vertrekken richting Reykjavik. 
Daar toegekomen parkeren we onze wagen langs de kaai en gaan we onmiddellijk naar de vlakbij liggende vlooienmarkt. Gezellig om eens door te wandelen, maar heel veel leuks wordt er niet aangeboden; veel (rare of fake) kleding, maar ook wel verse vis e.d.. Wij kopen er enkele potjes met verschillende soorten zout, voor het thuisfront.

Nadien gaan we even inchecken in onze nabij gelegen guesthouse (Captain Reykjavik), welke we enkele uren daarvoor geboekt hebben. Deze is gelegen pal in het oude centrum en daarom een heel geschikte uitvalsbasis om de hoofdstad een bezoek te brengen.

We gaan even dieper de haven in en bezoeken ook het Whales Of Iceland museum. Zeer leuk om hier de walvissen te zien die we ook in Husavik zagen, alleen staan ze hier in vol ornaat opgesteld, en kunnen we de dieren zien zoals ze eigenlijk écht zijn! Indrukwekkend hoe groot die beesten zijn!

We trekken de stad in en beginnen met een terrasje op het pleintje aan de kruising tussen Hafnarstraeti en Adalstraeti. Heerlijk genieten in een warme lentezon. 
Nadien wandelen we even door de winkelstraten en komen we uit aan de Hallgrimskirkja, de grootste (en bekendste) kerk van IJsland. Het ontwerp daarvan werd gebaseerd op basaltformaties en ik moet zeggen dat het opzet geslaagd is.

Nadien halen we de spullen uit de auto en gaan we ons even opfrissen alvorens terug de stad in te gaan om wat te eten en te drinken.

We besluiten om een typisch IJslandse menu te eten hetwelk zeker te pruimen viel.

Omdat morgen de Belgen spelen op het EK (tegen Italie) besluiten we nog een nacht bij te boeken. Dit wordt immers op groot scherm afgespeeld op 200m van onze slaapplaats.

DAG 13

∅ ROUTE: HVALFJORDUR ⇒ REYKJAVIK

∅ DATUM: 12 JUNI 2016

∅ WEER: MIST ⇒ ZON

DAGVERSLAG

Na een rustige nacht (ondanks de landende/ opstijgende vliegtuigen), genieten we van het deugddoende ontbijt en vertrekken richting Thingvelir.
Dat is de plaats waar de Noord-Amerikaanse en de Euraziatische aardplaat (Mid-Atlantische breuk) duidelijk zichtbaar is en waar een heel stuk van de IJslandse geschiedenis werd geschreven. Hier werd immers van 930 n. Chr. tot en met 1798 jaarlijks de volksvertegenwoordiging (Alping) gehouden. Het is ook onderdeel van de “Golden Circle” (samen met Geysir en de Gullfoss).
Dat is te zien aan de 1000den toeristen die hier elke dag passeren. We maken er een kleine wandeling, maar het is ons toch wat druk en besluiten het te laten voor wat het is. Het is heel mooi, maar een beetje overbevolkt.

Het is ondertussen na de middag en onderweg besluiten we te stoppen om wat te eten. Dat doen we aan Kotstrondkirkja. Een klein kerkje met begraafplaats vlak aan de ringweg.
Nadien vervolgen we onze weg terug richting de hoofdstad. Alhier maken we een korte stop in Kringland, een shoppingcenter.

Tijd om ons op te gaan frissen en wat van de zon te gaan genieten op een terrasje vlakbij onze guesthouse (happy hour!). Het is zo warm dat we makkelijk in korte broek en t-shirt kunnen zitten.
Nadien wordt het tijd om de Belgen op groot scherm aan het werk te zien op het EK. 

Na de blamage tegen Italië (0-2 verlies) nemen we nog de tijd om wat lekkers naar binnen te spelen en daarna is het weeral bedtijd!

DAG 14

∅ ROUTE: REYKJAVIK ⇒ THINGVELLIR ⇒ REYKJAVIK

∅ DATUM: 13 JUNI 2016

∅ WEER: ZON

DAGVERSLAG

We krijgen weer een heerlijk ontbijt voorgeschoteld. Iets later zijn we al onderweg naar de Haifoss. Die willen we nog wel een keer zien, maar vandaag in wat beter licht dan ons eerste bezoekje, toen mist en regen het een beetje verpestten. 

Na een uur en een half in de wagen komen we aan. Volle zon en op één auto na verlaten. Het blijkt inderdaad een prachtige waterval, maar moeilijk om op dit uur van de dag speciale foto’s te maken. De zon is immers wat hard (het is ook nooit goed!). 

Het is vandaag onze laatste dag en daarom gaan we onze tent optrekken dicht bij de luchthaven. We hebben dus nog wel wat kilometers af te leggen. 

We gaan de baan op in de richting van Grindavik dat aan de zuidkant van het Reykjanes schiereiland ligt. Hier stoppen we even bij Krysuvikberg, een grote vogelrotswand aan de kust. Iets verderop stoppen we ook nog bij Seltun. Eén van de actiefste hetebronnen van ZW-IJsland en prachtig om de vormen en kleuren op de berg te zien.

In Grindavik vinden we enkel een heel drukke, niet mooi gelegen camping en we nemen het goede besluit om verder Noordwaarts te rijden richting Vogur. Een klein dorpje aan de kust met een gratis campingplaats. In het huisje ( met wc en “keukentje”) blijkt dat dit de laatste stop is van vele IJslandreizigers. Er zijn immers veel dingen achtergelaten voor andere kampeerders.

Hier genieten we van onze laatste avond in prachtig weer. We pakken alles in en zorgen dat we morgenvroeg niet teveel meer moeten doen. De wekker zal namelijk om half vijf staan om een kleine 3 uur later het vliegtuig te nemen naar een regenachtig België. Het is mooi geweest!!!

DAG 15

∅ ROUTE: REYKJAVIK ⇒ HAIFOSS ⇒ SELTUN ⇒ VOGUR

∅ DATUM: 14 JUNI 2016

∅ WEER: ZON

+ DAG 8

DAGVERSLAG

Vanochtend worden we gewekt door drie vriendelijke dames die in het gebouw van de (ex-)camping beginnen koken. Zij verwachten blijkbaar een bus ouderen die van hun IJslandse specialiteiten komen genieten. We worden vriendelijke een kop thee aangeboden die we, gezien het koude (7°C) en winderige weer, niet afslaan!

Onze plannen om de Westfjorden te bezoeken worden enkel aangemoedigd. Zeker het warm badje in Krossnes moeten we gedaan hebben volgens de drie dames. Naar daar dus!

Een kleine 200km rijden wordt dat dus over grindbanen. Prachtige vergezichten worden afgewisseld met pittoreske baaien. Het is ver rijden, maar wel zéér leuk en zéér mooi! 

Halfweg, in Holmavik, slaan we nog wat proviand in en trekken we verder richting Krossnes. 

Een prachtig badje wacht ons daar! Helemaal alleen en met uitzicht over de oceaan! Een zonnetje doet ons écht genieten. Wat een uitzicht van in dit zwembad, dat trouwens het hele jaar door geopend is!

We rijden terug en nét voorbij Djupavik, gekend voor zijn oude haringfabriek, slaan we onze tent op aan een oude boerderij. Prachtig zicht over de baai en een warme zon doet ons genieten van de avond! This is life!!!

DAG 8

∅ ROUTE: HVAMMSTANGI ⇒ DJUPAVIK ⇒ KROSNESS ⇒ DJUPAVIK

∅ DATUM: 7 JUNI 2016

∅ WEER: BEWOLKT EN KOUD ⇒ ZONNIG EN WARMER

+ DAG 9

DAGVERSLAG

Rond half tien worden we uit onze slaap gehaald door een aantal mekkerende schapen naast onze tent. Het weer blijkt gedurende de nacht omgeslagen, want we staan op onder een grijze hemel en écht warm kunnen we het ook niet noemen.

We ontbijten, pakken alles samen en zetten koers in de richting van Isafjordur, de “grootste” stad van de Westfjorden. Onderweg bezoeken we het Arctic Fox Museum, een museum – u raadt het al – dat volledig in het teken van de poolvos staat. Er zaten zelfs enkele levende exemplaren achterin de tuin.

Iets later gromt onze maag en vinden we en prachtig plekje aan de fjord, met aan de overkant zicht op Isafjordur. Het is ondertussen warmer geworden, maar nog steeds bewolkt en er staat een straffe wind.

In Isafjordur tanken we onze wagen weer vol en doen ook de Bonus nog eens aan.

We zetten verder koers richting eindbestemming van de dag: Dynjandi. Onderweg passeren we Pingeyri, een klein onooglijk dorpje in de Westfjorden, gelegen aan de Sandafell. Dit is een kleine berg, maar wel één met een prachtig uitzicht op de top. Je moet er een (zéér) steil 4×4 weggetje voor beklimmen, maar het uitzicht is grandioos!

We vervolgen weg 63 en van ver zien we Dynjandi, een gigantische waterval (30m breed aan de top, 60m breed beneden en 100m hoog). Daaronder bevinden zich nog enkele “kleinere” watervallen, maar allemaal zeker de moeite waard. Onderaan de berg is een kleine (gratis) kampeerplaats voorzien (er zijn wc’s) en daar slaan we onze tent op. Voor de tent een mooie fjord en achter ons de Dynjandi-waterval; wat moet een mens meer hebben?

Wél; een prachtige zonsondergang misschien? Die krijgen we dan ook want de fjord wordt prachtig opgelicht door zonnestralen die door de wolken prikken…

DAG 9

∅ ROUTE: DJUPAVIK ⇒ ISAFJORDUR ⇒ THINGEYRI ⇒ DYNJANDI

∅ DATUM: 8 JUNI 2016

∅ WEER: BEWOLKT EN KOUD ⇒ OPKLARINGEN

+ DAG 10

DAGVERSLAG

Vandaag ontbijten we rond 9u met zicht op Dynjandi. Het is warm en windstil (14°C), maar wel bewolkt. Vandaag is onze eindbestemming Latrabjarg, maar onderweg doen we nog enkele tussenstops. 

We starten onze dag met een bezoek aan Brjansleakur om onze boot te reserveren voor morgen.

Dan nemen we weg 63 en 619 om Selardalur te bereiken. onderweg passeren we Hawaiaans-uitziende gele zandstranden. 
We zetten onze tocht verder en passeren Patreksfjordur. Een iets grotere vissersplaats alwaar we onze auto eens een grondige poetsbeurt geven. Via Michael Lévy horen we dat de burgers hier uitmuntend zijn en we nemen de proef op de som. Inderdaad verrukkelijk en het zal ons hongergevoel de hele dag stillen.

Na enkele uren verder te rijden komen we uiteindelijk aan in Breidavik. Een oude boerderij die is omgedoopt tot hotel en camping. Een prachtig zicht geeft uit op het gele zandstrand. Gezien de 12V-220V converter het begeven heeft, gaan we hier onze tent opslaan. Een goed uitgeruste camping met gratis water, thee en koffie én gratis wifi. Hier kan ik met een gerust hart al mijn batterijen weer opladen.

De dame van de camping gaf ons ondertussen ook al mee dat we best laat ’s avonds naar Latrabjarg trekken. Dan komen de papegaaiduikers van op zee om op de kliffen de nacht door te brengen.
We rusten nog even uit op de camping en trekken tegen een uur of acht naar de kliffen. Latrabjarg is een 14km lange klif waar miljoenen kliffenvogels op nesten. Het huist de grootste kolonie alken ter wereld, maar ook Noordse stormvogels en papegaaiduikers zijn hier thuis. 
Het eerste uur zien we inderdaad nog weinig papegaaiduikers, de stormvogels en alken zijn wel op post. Na een mooie wandeling – je hebt hier prachtige uitzichten over zee – beginnen de eerste papegaaiduikers toe te komen aan hun nest. Vanaf dan is het twee uur lang fotograferen geblazen. Koddige beestjes en zeer leuk om op foto te zetten!

Rond half twaalf keren we terug naar de camping. Aldaar zitten we nog even binnen in de bar, drink ik een pint en zet de meeste foto’s op de laptop.
Iets na twaalf kruipen we in de tent. Het zal een “vroege” ochtend worden, want morgen trekken we naar Brjanslaekur om de ferry richting het Sneafelsness schiereiland te nemen.
Ondertussen beginnen de druppels op onze tent te vallen. Iets wat we de rest van de nacht nog zullen horen. Ook voor morgen wordt regen verwacht. We zien wel!

DAG 10

∅ ROUTE: DYNJANDI ⇒ BRJANSLEAKUR ⇒ SELARDALUR ⇒ LATRABJARG ⇒ BREIDAVIK

∅ DATUM: 9 JUNI 2016

∅ WEER: BEWOLKT ⇒ REGEN

+ DAG 11

DAGVERSLAG

De wekker maakt ons om half negen wakker en, eens uit de tent gekropen, krijgen we een druilerig landschap te zien. Het heeft de hele nacht geregend en ook nu miezert het af en toe nog wat. We douchen ons en zetten al snel koers richting Brjanslaekur. We weten niet precies hoe lang het rijden zal zijn en daarom vertrekken we ruim op tijd. We raken echter op onze bestemming in een klein uurtje. In het cafeetje annex ticketverkoopshop drinken we een koffie en thee en na anderhalf uur zien we de ferry naderen. 

De boottocht duurt een kleine drie uur met een minitussenstop in Flatey. Een eiland waar drie man en een paardenkop woont, maar waar sommigen graag een halve dag op rondhangen. Wij kiezen niet voor deze optie gezien het weer daar écht niet om vraagt.

Aangekomen in Stykkusholmur blijven de weergoden ons slecht gezind. Regen, regen en nog eens regen. Prachtige wolken, dat wel, maar onze objectieven houden we niet droog. We kiezen er dan maar voor om een slaapplaats te zoeken voor de nacht.

Dat zal uiteindelijk The Freezer Hostel worden in Rif. Op de boot hing een affiche waarop dit hostel werd aangeprezen. Het Happy hour en de live muziek deed ons overstag gaan. In zo’n druilerig weer lijkt dit wel leuker dan in een drijfnatte tent gaan zitten en wachten tot het weer opklaart. Hopelijk morgen beter!

In het hostel slapen we op dezelfde kamer als de ‘artist in residence’ Marianna Tarish. Een 24-jarige Oekraïense die onze kamer aan het beschilderen is met een prachtige muurtekening. ’s Avonds raken we deftig aan de praat en het blijkt écht wel een artieste te zijn! Ze laat een deel van haar portfolio zien en dat slaat ons met verstomming. Héél leuke ontmoeting! Op volgende link kan je haar werk bekijken. Vooral de tekeningen (Graphic) kan ik wel smaken. Daarin steekt ze veel natuurlijke elementen.
http://tarishart.weebly.com/

DAG 11

∅ ROUTE: BREIDAVIK ⇒ BRJANSLEAKUR ⇒ STYKKISHOLMUR ⇒ RIF

∅ DATUM: 10 JUNI 2016

∅ WEER: REGEN

+ DAG 12

DAGVERSLAG

Rond half tien worden we wakker in een lekker, zacht bed. We ontbijten in het hostel en nemen afscheid van Marianna. Zij zal nog tot half juli in het hostel aan het werk zijn.

Het weer is beter dan gisteren, in die zin dat het vandaag niet regent. De hele dag krijgen we een donkere, dreigende lucht te zien, maar er valt bijna geen regen uit. Meer moet dat niet zijn voor ons!

We rijden langs de kust van Ondverdarnes en door een prachtig lavaveld. Daar haal ik de drone nog eens uit. Ook van bovenaf is het prachtig om te zien, zeker met de Snaeffelsjokull op de achtergrond. De hele ochtend zien we de gletsjer, gekend van Jules Vernes, aan onze linkerkant.

Iets voorbij Dritvik gaan we ook eens kijken naar Djupalonssandur. Een zwart kiezelstrand met prachtige rotsformaties waar in 1948 een schip aanspoelde en waarvan de verroeste overblijfselen nog her en der verspreid liggen.

Het wordt tijd voor het middageten en dat besluiten we te nuttigen ergens halverwege de pas naar de snaeffelsjokull met een prachtig uitzicht op de Stapafell, een kleine berg(weg 570). Hierna zetten we onze weg verder via het zuidelijke deel van het snaeffelsness-schiereiland.

Hier zijn nog meer mooie plaatsen te zien, maar deze laten we even aan ons voorbij gaan. De dorpjes zitten vol toeristen die met bussen worden aangevoerd uit de hoofdstad.

Tegen de avond besluiten we nog maar eens een natuurlijk warm badje te nemen. Dat wordt Landbrotalaug. Een onooglijk klein badje, waar we net met ons tweeën in kunnen, maar wél heerlijk warm. Toplocatie!

Gezien we het plan hebben opgevat om morgen de hoofdstad eens met een bezoek te vereren, rijden we verder op zoek naar een mooie slaapplaats. Deze vinden we uiteindelijk niet ver van ’s lands hoogste waterval (196m) aan weg 47. Mooi uitzicht op het nabijgelegen fjord, alleen het weer wilt nog steeds niet mee. Hetzelfde als waar we mee zijn opgestaan, maar het blijft droog en dat is toch wel fijn als je in een tentje wilt slapen!

DAG 12

∅ ROUTE: RIF ⇒ DJUPALONSSANDUR ⇒ LANDBROTALAUG ⇒ HVALFJORDUR

∅ DATUM: 11 JUNI 2016

∅ WEER: BEWOLKT

+ DAG 13

DAGVERSLAG

Na een heerlijke nachtrust worden we rond half tien wakker in een, door de laaghangende mist, zeer natte tent. We ontbijten en vertrekken richting Reykjavik. 
Daar toegekomen parkeren we onze wagen langs de kaai en gaan we onmiddellijk naar de vlakbij liggende vlooienmarkt. Gezellig om eens door te wandelen, maar heel veel leuks wordt er niet aangeboden; veel (rare of fake) kleding, maar ook wel verse vis e.d.. Wij kopen er enkele potjes met verschillende soorten zout, voor het thuisfront.

Nadien gaan we even inchecken in onze nabij gelegen guesthouse (Captain Reykjavik), welke we enkele uren daarvoor geboekt hebben. Deze is gelegen pal in het oude centrum en daarom een heel geschikte uitvalsbasis om de hoofdstad een bezoek te brengen.

We gaan even dieper de haven in en bezoeken ook het Whales Of Iceland museum. Zeer leuk om hier de walvissen te zien die we ook in Husavik zagen, alleen staan ze hier in vol ornaat opgesteld, en kunnen we de dieren zien zoals ze eigenlijk écht zijn! Indrukwekkend hoe groot die beesten zijn!

We trekken de stad in en beginnen met een terrasje op het pleintje aan de kruising tussen Hafnarstraeti en Adalstraeti. Heerlijk genieten in een warme lentezon. 
Nadien wandelen we even door de winkelstraten en komen we uit aan de Hallgrimskirkja, de grootste (en bekendste) kerk van IJsland. Het ontwerp daarvan werd gebaseerd op basaltformaties en ik moet zeggen dat het opzet geslaagd is.

Nadien halen we de spullen uit de auto en gaan we ons even opfrissen alvorens terug de stad in te gaan om wat te eten en te drinken.

We besluiten om een typisch IJslandse menu te eten hetwelk zeker te pruimen viel.

Omdat morgen de Belgen spelen op het EK (tegen Italie) besluiten we nog een nacht bij te boeken. Dit wordt immers op groot scherm afgespeeld op 200m van onze slaapplaats.

DAG 13

∅ ROUTE: HVALFJORDUR ⇒ REYKJAVIK

∅ DATUM: 12 JUNI 2016

∅ WEER: MIST ⇒ ZON

+ DAG 14

DAGVERSLAG

Na een rustige nacht (ondanks de landende/ opstijgende vliegtuigen), genieten we van het deugddoende ontbijt en vertrekken richting Thingvelir.
Dat is de plaats waar de Noord-Amerikaanse en de Euraziatische aardplaat (Mid-Atlantische breuk) duidelijk zichtbaar is en waar een heel stuk van de IJslandse geschiedenis werd geschreven. Hier werd immers van 930 n. Chr. tot en met 1798 jaarlijks de volksvertegenwoordiging (Alping) gehouden. Het is ook onderdeel van de “Golden Circle” (samen met Geysir en de Gullfoss).
Dat is te zien aan de 1000den toeristen die hier elke dag passeren. We maken er een kleine wandeling, maar het is ons toch wat druk en besluiten het te laten voor wat het is. Het is heel mooi, maar een beetje overbevolkt.

Het is ondertussen na de middag en onderweg besluiten we te stoppen om wat te eten. Dat doen we aan Kotstrondkirkja. Een klein kerkje met begraafplaats vlak aan de ringweg.
Nadien vervolgen we onze weg terug richting de hoofdstad. Alhier maken we een korte stop in Kringland, een shoppingcenter.

Tijd om ons op te gaan frissen en wat van de zon te gaan genieten op een terrasje vlakbij onze guesthouse (happy hour!). Het is zo warm dat we makkelijk in korte broek en t-shirt kunnen zitten.
Nadien wordt het tijd om de Belgen op groot scherm aan het werk te zien op het EK. 

Na de blamage tegen Italië (0-2 verlies) nemen we nog de tijd om wat lekkers naar binnen te spelen en daarna is het weeral bedtijd!

DAG 14

∅ ROUTE: REYKJAVIK ⇒ THINGVELLIR ⇒ REYKJAVIK

∅ DATUM: 13 JUNI 2016

∅ WEER: ZON

+ DAG 15

DAGVERSLAG

We krijgen weer een heerlijk ontbijt voorgeschoteld. Iets later zijn we al onderweg naar de Haifoss. Die willen we nog wel een keer zien, maar vandaag in wat beter licht dan ons eerste bezoekje, toen mist en regen het een beetje verpestten. 

Na een uur en een half in de wagen komen we aan. Volle zon en op één auto na verlaten. Het blijkt inderdaad een prachtige waterval, maar moeilijk om op dit uur van de dag speciale foto’s te maken. De zon is immers wat hard (het is ook nooit goed!). 

Het is vandaag onze laatste dag en daarom gaan we onze tent optrekken dicht bij de luchthaven. We hebben dus nog wel wat kilometers af te leggen. 

We gaan de baan op in de richting van Grindavik dat aan de zuidkant van het Reykjanes schiereiland ligt. Hier stoppen we even bij Krysuvikberg, een grote vogelrotswand aan de kust. Iets verderop stoppen we ook nog bij Seltun. Eén van de actiefste hetebronnen van ZW-IJsland en prachtig om de vormen en kleuren op de berg te zien.

In Grindavik vinden we enkel een heel drukke, niet mooi gelegen camping en we nemen het goede besluit om verder Noordwaarts te rijden richting Vogur. Een klein dorpje aan de kust met een gratis campingplaats. In het huisje ( met wc en “keukentje”) blijkt dat dit de laatste stop is van vele IJslandreizigers. Er zijn immers veel dingen achtergelaten voor andere kampeerders.

Hier genieten we van onze laatste avond in prachtig weer. We pakken alles in en zorgen dat we morgenvroeg niet teveel meer moeten doen. De wekker zal namelijk om half vijf staan om een kleine 3 uur later het vliegtuig te nemen naar een regenachtig België. Het is mooi geweest!!!

DAG 15

∅ ROUTE: REYKJAVIK ⇒ HAIFOSS ⇒ SELTUN ⇒ VOGUR

∅ DATUM: 14 JUNI 2016

∅ WEER: ZON