DAMBORDJES

5 juli 2017

BLOG :: DAMBORDJES

4 JULY 2017 door SAM 
Houdremont, deelgemeente van Gedinne is gelegen in de provincie Namen.
Aldaar zijn we op familieweek, dwz 10 volwassenen en 8 kinderen, in een huisje zonder airco of zwembad. Er is wel een sauna en een stoombad, maar gezien de temperaturen buiten overdag oplopen tot een kleine 30°C, zijn we daar weinig mee…

Na onze eerste nacht besluit ik op te staan als de wekker gaat. 4u in de ochtend. Dan is het nog wat frisser en kan ik zelf nog een beetje ademenen. 
Gisteren heb ik me namelijk voorgenomen om nog eens naar de Viroin te gaan. Meer bepaald de Fondry des chiens in Nismes.
Dat is een soort minicanyon, ontstaan doordat de kalk van tussen de steen is opgelost en zo zeer grillige vormen achterlaat. Rondom de fondry ligt een groot kalkgrasland gekend voor zijn grote soortenrijkdom aan vlinders. 

Het is al enkele jaren geleden dat ik de streek met een bezoek vereerde en blijkbaar was ik het allemaal wel al een beetje vergeten.

Het weer slaagt op het eerste zicht wat tegen (de mist lag in de aangrenzende dalen en koud was het ook zeker niet), maar uiteindelijk kon ik de bewolking wel smaken.

Na lang zoeken vind ik het eerste Dambordje. Een -u raadt het al- witzwart gekleurde vlinder. Hij hangt nog te drogen en 5cm van hem zit een rups, maar vraag me niet van welke vlinder.
Ik fotografeer ze even en besluit dan verder te zoeken. Iets verder vind ik nog een dambordje. En iets verder nòg een.
Uiteindelijk vind ik een stuk of vijf drogende dambordjes waar ik vlot de hele ochtend mee kan vullen. 
Uit alle hoeken heb ik ze gefotografeerd. Tot ik het zelf een beetje beu werd.
Hieronder een “korte” samenvatting van enkele “platgefotografeerde” vlindertjes. 

  • Leave a comment

    acht + elf =