LOWLAND PHOTO FESTIVAL ’16

15 december 2016

BLOG :: LOWLAND PHOTO FESTIVAL '16

15 DECEMBER 2016 door SAM 
Vorig weekend vond in de Kinepolis in Antwerpen het Lowland Photo Festival plaats.
Dit is één van de, zoniet hét grootste natuurfotofestival van de Lage Landen. En dat terwijl het nog maar voor de derde keer werd georganiseerd.
Op het programma stonden zowel een gigantische fotografiebeurs, de tentoonstelling van de BVNF én die van de winnaars van de natuurfotografiewedstrijd, alwaar ik in de jury mocht zetelen. Een eer die zich ook vertaalde in laatavondwerk. De winnaar kiezen was een heuse marathon. Van 9u ’s morgens tot 22u ’s avonds discussiëren met de andere juryleden  (Klaus Nigge (D), Jan Vermeer (NL), Tom Linster (B), Bob Luijks (NL), Danny Laps (B), Loulou Beavers (NL), Martin Steenhaut (B), Henri van Vliet (NL), Sam Mannaerts (B)).
Het werden geen gemakkelijke discussies, maar uiteindelijk kwamen we er toch uit. Prachtige foto’s die zich in een zeer mooie tentoonstelling vertaalden. Bekijk ze hier.

Naast de beurs en tentoonstellingen waren het echter de fotografen die kwamen spreken die het meeste volk lokten. Met namen als Mate Bence, Laurent Geslin, Richard Peters, Markus Varesvuo, Jasper Doest en nog veel meer van die ronkende namen, krijg je de zaal natuurlijk snel vol.
Voor mij persoonlijk waren vooral de lezingen van de mannen met hun cameravallen (Geslin over de lynx en Peters over de beesten in zijn tuin) zéér inspirerend! Natuurlijk losten ook de andere toppers als Varesvuo en Bence de verwachtingen in. Magistrale fotografie allemaal als je het mij vraagt.
Ook de lezing van Jasper Doest zal ik niet snel vergeten. Hij vertelde een prachtig opgebouwd verhaal over zijn groei in de fotografie, zijn drang om iets terug te geven aan de natuur dmv zijn foto’s en dit alles opgedragen aan een vriend die vorig jaar overleed. Je moet het maar doen!

Begin dit jaar werd ook ik gevraagd om hier als “voorprogramma” te spreken. Iets wat me toentertijd best wel een leuk leek. 
Ik had net een drone gekocht en de opdracht voor de lezing was al snel duidelijk: vertel eens wat over je eerste maanden met dat ding.
Zo gezegd zo gedaan, maar hoe dichter de datum kwam, hoe minder vertrouwen ik leek te hebben. Ik had namelijk nog nooit een lezing van een andere fotograaf gezien, laat staan dat ik er zelf al eens één zou gegeven hebben.
Ik riep dus enkele hulplijnen in; Aagje (organisatie) en David Pattyn (topfotograaf). Zo kreeg ik toch voldoende tips én vertrouwen om voor een zaal van 4à500 man mijn zegje te gaan doen. Aan de aanwezigen om te oordelen of het ook nog op iets trok, maar ik heb me uiteindelijk wél geamuseerd!
Dankjewel Aagje en Jan (en het hele team vrijwilligers) die er een prachtig festival van hebben gemaakt!
Hieronder enkele beelden gemaakt door Jef Pauwels tijdens mijn lezing (waarvoor dank! – leuk als aandenken ;)).
Foto’s die ik toonde tijdens de lezing en wat meer info omtrent dronen, kan je vinden op de speciale SERIE pagina!

[jig_vc][justified_image_grid preset=11 thumbs_spacing=1 row_height=220 link_title_field=description img_alt_field=title prettyphoto_social=no download_link=no caption=off mobile_caption=off overlay_icon=off lightbox=magnific mobile_lightbox=magnific lightbox_max_size=full show_text_before=no show_text_after=no limit=0 width_mode=responsive_fallback last_row=flexible mouse_disable=yes ng_gallery=56][/jig_vc]
  • Leave a comment

KLUISBOS… Previous post KLUISBOS…