ROADTRIP IJSLAND

WEEK 1 - IN 15 DAGEN IJSLAND ROND

INTRO REISVERSLAG

Juni 2016 trok ik met mijn vriendin naar IJsland. Ikzelf ben er al verschillende malen geweest, maar voor Sanne is het de eerste keer. Normaal zouden we vorig jaar naar daar getrokken hebben, maar haar gezondheid besliste daar anders over.
Uitstel is echter geen afstel en de reis ging nu wél door.

15 dagen hadden we de tijd om door dit prachtige land te trekken. We boekten vliegtickets, huurden een 4×4 en namen onze tent mee. Plannen werden de dag op voorhand gemaakt. We zouden wel zien waar we uitkwamen. Het werd prachtig!

Op de volgende pagina’s kunnen jullie een kort tekst- en fotoverslag vinden van deze trip. Foto’s werden zowel met digitale reflexcamera’s als met GSM gemaakt.
De route staat er ook bij aangegeven. Indien je op de kaart hiernaast klikt kom je op Google Maps zelf uit. Zo kan je, indien gewenst, zelf nog wat beter gaan kijken.

Hieronder een “korte” impressie van de reis aan de hand van onze mooiste foto’s.

INFO

∅ VLUCHT: ICELANDAIR

∅ AUTO: ICERENTAL4X4

∅ REISGIDS: IJSLAND, DOMINICUS

∅ DATA: 31 MEI – 14 JUNI

∅ MATERIAAL: CANON 5D II & 7D II, LENZEN VAN 10MM TOT 300MM, DRONE DJI PHANTOM 3, LG G3

PORTFOLIO IJSLAND 2016

ENKELE TIPS

IJsland is een prachtig land dat je gerust op eigen houtje kan bezoeken. Ik krijg dan ook geregeld vragen van mensen die er ook over denken dit paradijs op aarde eens te bezoeken.
Hieronder geef ik enkele tips/bedenkingen die het misschien makkelijker maken in het plannen van jouw droomreis.

Winter of zomer?

Een keuze die je zelf dient te maken. Wat zijn je eigen voorkeuren?
In de winter (oktober tot maart) heb je weinig zonlicht, maar wél veel kans op het noorderlicht. Alles is bedekt met een dikke laag sneeuw, veel watervallen zijn bevroren en je kan leuke gletsjertochten maken. Hou er rekening mee dat een winterreis je doorgaans veel duurder zal uitkomen. Je moet een grotere auto huren (of een gids met wagen), slapen in een tent is moeilijker, …

Tijdens de zomer (april tot augustus) heb je de middernachtzon. De zon verdwijnt dan maar enkele uren op een dag, maar gaat dan net onder de horizon. Je hebt dus een hele nacht prachtig avondlicht. Je kan genieten van de vele vogels (tot begin augustus) waaronder ook de vermakelijke papegaaiduikers. ’s Zomers is alles ook makkelijk(er) bereikbaar met je eigen huurwagen, want de meeste sneeuw is dan al gesmolten.

Gewone auto of 4x4?

Ook een keuze die je volledig zelf zal moeten maken. Ik heb steeds zelf een 4×4 gekozen omdat je daar sowieso in het binnenland afhankelijk van bent. Op de F-routes mag je namelijk niet zonder 4×4. Hou er rekening mee dat heel veel banen nog onverharde grindwegen zijn. Hoe hoger je wagen boven de grond zit, hoe minder kans je hebt om de onderkant van de wagen te beschadigen.
Kom je naar IJsland om enkel de ringweg te volgen, dan hoef je natuurlijk geen 4×4 te kiezen. Bijna de hele ringweg is ondertussen geasfalteerd.

 • De onderkant van je huurauto is NOOIT verzekerd, welke supplementaire verzekeringen je ook neemt!
 • Rivieren mag je bijna nooit doorkruisen (voor de verzekering)

Wildkamperen, campings of guesthouses?

Wil je het goedkoop houden dan kies je normaal gezien voor wildkamperen. Dit is wettelijk toegelaten, maar hou er rekening mee dat, gezien het massatoerisme de laatste jaren, dit allesbehalve aangemoedigd wordt tegenwoordig. Het is de laatste jaren ook zeer moeilijk geworden om een leuk plaatsje te vinden om je tent op te slaan (afsluitingen voor schapen etc).

Tweede goedkope oplossing is dan om te gaan kamperen. Overal vind je wel campings, de ene al wat meer uitgerust dan de andere. Ook handig om je batterijen op te laden trouwens als je geen DC converter in de wagen hebt.

Daarnaast heb je nog guesthouses en hotels. Dat is de duurste optie, maar als comfort hoog op je verlanglijst staat, zal dit jouw enige optie zijn. Wens je je hele reis nog niet vast te leggen op voorhand en dag per dag te bekijken, dan kan je onderweg steeds booking.com raadplegen voor vrije kamers in jouw buurt.

Op eigen houtje of met reisorganisatie?

IJsland kan je perfect op eigen houtje bezoeken. Je boekt een vliegticket, huurt een auto en je bent weg.
Een goede reisgids daarvoor is de IJsland Landengids van DOMINICUS.
Deze gids leidt je stap voor stap rond het eiland. Een echte aanrader!

Heb je liever dat alles voor jou wordt geregeld dan kies je uit één van de duizenden reisorganisaties die reizen of uitstappen aanbieden. Dit is natuurlijk wel de duurder optie.

Geld?

In IJsland wordt betaald met de IJslandse Kroon. Je moet echter de moeite niet doen om geld te gaan wisselen of af te halen.
Overal en altijd kan je immers met VISA of MASTERCARD betalen.

De meeste zaken (eten en drinken) zijn niet veel duurder dan bij ons, maar wens je een alcoholische consumptie te nuttigen dan kan het zijn dat je diep in je geldbuidel zal moeten tasten.
Wil je zelf alcoholische dranken kopen voor onderweg dan moet je naar een speciale winkel; VINBUDIN. Deze vind je in de meeste grotere dorpen/steden. In gewone winkels kan je geen alcoholische dranken kopen.

Apps?

Omdat een smartphone tegenwoordig niet meer weg te denken is uit onze maatschappij, zet ik hieronder ook nog enkele handige apps op een rijtje:

VEDUR: de app van de weersite van IJsland. Kijk hier per dorp welk weer je te verwachten hebt.
GOOGLE MAPS: deze handige app kan tegenwoordig ook offline de weg tonen. Gedaan met dure GPS-toestellen huren!
BOOKING.COM: heel handig om onderweg nog vlug te kijken of er ergens nog een hotelletje een vrije kamer bezit.
ROAD.IS: geen app, maar wél een website die je in het oog moeten houden indien je het binnenland in wilt. Hier kan je zien welke banen open zijn en welke nog gesloten.

Fotomateriaal?

Een korte oplijsting met materiaal dat niet mag ontbreken als je er een fotoreis van maakt:

 • camera
 • objectieven (breedhoek tot tele)
 • statief
 • batterijen én opladers
 • voldoende opslag (SD, CF kaartjes,…)
 • filters (ND, pola,…)
 • doekjes om objectieven of filters te kuisen
 • rugzak mét regenhoes

DAGVERSLAG

We landen in Keflavik om 15u15 lokale tijd. Regen is het enige dat we te zien krijgen.

We worden onthaald en naar onze 4×4 gebracht. Een nieuwe Suzuki Vitara 2016. Lelijke kleur en niet écht 4×4 materiaal, maar legaal zijn we in orde!
We vertrekken onmiddellijk op route 1 en gaan deze Zuidelijk starten. In Hafnarfjordur komen we een IKEA tegen en gezien het schitterende weer gaan we hier gauw iets eten. Recht tegenover de IKEA, in de BONUS, kopen we ons eten en drinken voor de eerste dagen in.

Daarna rijden we verder en vatten we het plan op om onmiddellijk naar LANDMANNALAUGAR te rijden. Ijdele hoop want de weg is nog gesloten. Sneeuw op de baan. Onze wagen kan dit zeker niet aan.

Het is ondertussen reeds laat en even gestopt met regenen. Op weg naar de HAIFOSS slaan we onze tent op. Wanneer we hierin kruipen begint het terug te regenen. Iets voor de gehele nacht zo blijkt later.

DAG 1

∅ ROUTE: BRUSSEL ⇒ KEFLAVIK ⇒ LANDMANNALEID ⇒ HAIFOSS

∅ DATUM: 31 MEI 2016

∅ WEER: REGEN, REGEN EN NOG EENS REGEN

DAGVERSLAG

Opstaan rond een uur of negen en de tent inpakken in de gietende regen. We rijden verder naar de HAIFOSS. Veel mist en regen. We ontbijten in de wagen en hopen dat het in tussentijd beter wordt. Niet dus. Zéér spijtig, want écht wel een machtige plaats die nog bijna niemand kent blijkbaar. Afdruipen en hopen dat we op het einde van de reis nog wat tijd hebben om hier terug te komen.

Het plan wordt opgevat om, na VEDUR.IS te checken (weersite), naar het oosten te rijden. Daar zou het weer beter moeten zijn. 

We komen in de namiddag aan in de buurt van Vik en eten op weg naar Dyrholaey. Een prachtige kuststreek alwaar ik voor de eerste keer mijn camera uithaal en foto’s neem. Na de teleurstellingen van gisteren en vanmorgen wordt ons gemoed er nu beter op!

We rijden verder en gaan de Myrdalsandur over. Een gigantische vlakte van meer dan 500km2. Alhier haal ik voor de eerste keer mijn drone uit. Een leuke rivierdelta is het onderwerp!

De eerste zonnestralen zijn nu trouwens ook een feit! Het gaat hier nog goed worden!!!

We rijden de ringweg af en slapen een kleine 20km voorbij Kirkjubaejarklaustur. Een mooie slaapplaats weg van de beschaving. We krijgen wel de compagnie van zwermen minimugjes. Steken doen ze gelukkig niet, maar irritant zijn ze zeker. Ze kruipen overal op, onder en in (neus, oren, mond, …). Een muts zal dus elke avond geen overbodige luxe worden…

Dat is dan weer het nadeel van goed weer. Bij regen en wind zie je ze niet.

DAG 2

∅ ROUTE: HAIFOSS ⇒ KIRKJUFJARA BEACH ⇒ KALFAFELL

∅ DATUM: 1 JUNI 2016

∅ WEER: GIETENDE REGEN EN MIST ⇒ ZON

DAGVERSLAG

We staan op bij prachtig weer. We drijven zowat uit onze tent van de hitte. Op het gemak ontbijten en we rijden terug verder over de ringweg. 

Op naar SKAFTAFELL! Daar ondernemen we de kleine wandeling naar de SVARTIFOSS. Een machtige wandeling met prachtige uitzichten over de spoelvlakte waar je op uitkijkt.

Erg warm ook en na een halve wandeling dien ik me ook in te wrijven met zonnecreme. Te laat trouwens. Ik ben officieel verbrand in IJsland.
De SVARTIFOSS is prachtig en na het nemen van de verplichte foto’s rusten we ook daar weer even uit.

Na de wandeling rijden we verder op de ringweg richting het wereldberoemde gletsjermeer JOKULSARLON. In de auto geeft de T°-meter aan dat het ondertussen 22°C is. Warm!!! Onderweg nemen we nog uitgebreid de tijd om te eten en nòg wat uit te rusten/zonnen (Sanne).

We passeren eerst FJALLSARLON. Ook een gletsjermeer, maar minder bekend dan zijn grote broer en daardoor ook veel rustiger. Fotografisch niet echt goed vanwege de hoge zonnestand en de staalblauwe hemel dus besluit ik maar weer te dronen. Leuk!!

JOKULSARLON valt spijtig genoeg wat tegen. Weinig ijs in vergelijking met mijn vorige bezoeken. ook op het strand ligt bijna geen ijs. Het is ook vloed en dat zal er zeker met te maken hebben gehad. 

We rijden door en vinden enkele kilometers verder reeds een zijweggetje dat ons door een adembenemend landschap voert. Hier slaan we onze tent op. We zullen wakker worden met een prachtig uitzicht op de VATNAJOKULL en dat vanuit onze tent!!

DAG 3

∅ ROUTE: KALFAFELL ⇒ SKAFTAFELL ⇒ FJALLSARLON ⇒ JOKULSARLON

∅ DATUM: 2 JUNI 2016

∅ WEER: ZONNESCHIJN

DAGVERSLAG

We staan onder een stralende zon en ontbijten reeds om 9u ’s morgens. We worden wederom gepest door duizenden vliegjes en trekken snel naar andere oorden. We rijden de ringweg af en gaan richting Egilstadir.

Onderweg komen we nog enkele mooie rivierdelta’s tegen die ik met de drone op foto probeer te krijgen. Het blijft toch een mooi standpunt, zo hoog in de lucht.

In Höfn tanken we en slaan we weer wat eten en drinken in voor de komende dagen.

We rijden verder en komen langs een machtig strand, alwaar laaghangende mist en wolken er een sprookjesachtige grandeur aan geven.

Nog iets verder komen we een leuke waterval tegen, maar vanwege het slechte (lees: hard licht, op de middag) licht, rijden we al snel door.

We nemen een shortcut van de ringweg en nemen de Öxipas om wat van de route af te snijden. Geniaal idee zo blijkt later want echt wel de moeite!

In Halormstradur slaan we onze tent op. We gaan deze keer een camping op omdat het hoognodig is een douche te nemen! De camping ligt afgelegen midden in het grootste bos (1800ha) van IJsland.

DAG 4

∅ ROUTE: JOKULSARLON ⇒ HOFN ⇒ HALLORMSSTADHUR

∅ DATUM: 3 JUNI 2016

∅ WEER: ZONNESCHIJN

DAGVERSLAG

We staan vandaag op onder een hete zon. Het is blijkbaar 21°C en dat voelen we in de tent! Het wordt lang rijden vandaag richting Myvatn. We komen weinig tegen dat écht fotografeerbaar is. 

Onderweg naar de Dettifoss en de Selfoss nemen we een lifter mee. Een Zwitser die reeds anderhalf jaar door Europa trekt, te voet! Hij zou ondertussen zo’n 7000km hebben afgelegd. Hij is nu in IJsland om het land te doorkruisen en in Reykjavik naar zijn voogden te zoeken die hem hebben opgevoed als hij klein was.

De Dettifoss en vooral de Selfoss maken wederom een machtige indruk. Prachtige natuurbeleving, maar bekend en dus ook zeer toeristisch.

We rijden verder richting Myvatn en daaraangekomen bezoeken we onmiddellijk het solfatarenveld van Hverir. Prachtige kleuren en patronen daar in de grond. We zien ook 2 bussen met échte (Amerikaanse) bejaarden (met looprek en al!). Top om op die leeftijd nog naar daar te kunnen trekken.

Iets terug bezoeken we ook de energiecentrale van Krafla en het daaromliggende solfataren- en lavaveld. Héél mooi en helemaal niet druk.

Omdat we morgenvroeg een walvissafari willen doen, rijden we ’s avonds nog verder richting Husavik, dé walvishoofdstad van Europa. 
Aldaar vinden we niet echt een geschikte plaats om wild te kamperen, we zijn dus wederom aangewezen op een camping. Omdat we maar om 12u ’s nacht toekomen en al vroeg ’s ochtends weer weg zijn, dienen we onze nacht niet te betalen. Joepie!

DAG 5

∅ ROUTE: EGILSSTADIR ⇒ DETTIFOSS ⇒ KRAFLA ⇒ HUSAVIK

∅ DATUM: 4 JUNI 2016

∅ WEER: ZONNIG ⇒ BEWOLKT

DAGVERSLAG

We worden wakker op de camping in Husavik en trekken naar de haven om in de boot te stappen die ons naar de walvissen zal brengen. Er zijn verschillende firma’s die allemaal min of meer dezelfde safari’s bieden. Wij kozen voor een boot van Gentle Giants. Deze leek ons prijs-kwaliteit de beste.

We krijgen speciale warme pakken aangemeten en trekken met de boot de fjord in. Een half uurtje later worden we omringd door enkele bultruggen en dwergvinvissen. Ook een paar snelle bruinvissen vergezellen de boten rond de walvissen. Een machtige ervaring en het licht in de vallei geeft toch een leuke toets aan de foto’s die anders maar standaard zijn voor zo’n tour.

We zijn zeer tevreden van hetgeen we deze ochtend zagen en rijden de weg terug richting het muggenmeer “Myvatn”. Onderweg nemen we de tijd om wat te eten en even te bekomen.

In Myvatn aangekomen beginnen we onmiddellijk met de beklimming en rondgang van de Hverfell. Een explosiekrater van 2500 jaar oud, 160m hoog en alleen bestaand uit grijze stenen, geeft wel een prachtig uitzicht over de omgeving!

Daarna zoeken we, door het ontbreken van de mogelijkheid om wild te kamperen (alles is er Nationaal park), terug een camping uit. Ver genoeg van het water, want daar krioelt het van de muggen. Het heet niet voor niets het muggenmeer! We rusten er wat uit, laden de batterijen op (onze 12V in de auto doet het niet meer), drinken er iets en gaan dan de “aardbaden” van Myvatn een bezoekje brengen. Dit is eigenlijk een mini Blue Lagoon. Lekker warm en zeker een aanrader!

Nadien maken we ons eten in een speciaal huisje op de camping (uit doorschijnende golfplaten!), maar beter dan dit krijg je niet om van die vervelende muggen vanaf te zijn.
Normaal heb je van die vliegjes of muggen in deze tijd nog geen of weinig last, maar het is de laatste dagen gewoon nét iets te warm voor de tijd van het jaar, waardoor de muggen ten overvloede aanwezig zijn.

DAG 6

∅ ROUTE: HUSAVIK ⇒ HVERFELL ⇒ MYVATN

∅ DATUM: 5 JUNI 2016

∅ WEER: BEWOLKT ⇒ ZONNIG

DAGVERSLAG

Ontwaken op de camping en onmiddellijk richting Dimmuborgir vertrokken. Dit lavaveld met prachtige rotsformaties en ontstaan door ingezakte lava heeft de grilligste vormen en is écht wel de moeite!

Vandaag staan we weer voor een verre wagentocht. We gaan van Myvatn helemaal tot het Vatsness schiereiland.

Onderweg komen we de Godafoss tegen. Hier zouden afgodsbeelden in het water zijn gegooid toen Ijsland over ging op het Christelijke geloof. Een heel mooie waterval, ondanks zijn geringe hoogte van 12 meter.

We passeren Akureyri, de hoofdstad van het Noorden, maar niet zonder eerst een Suzuki verdeler gevonden te hebben. 

We verstaan ondertussen dat het probleem met de 12V te maken heeft met een zekering, maar kunnen er zelf niet makkelijk bij. De technieker helpt ons en na een kwartier zijn we weer onderweg! Top service!

Eens op het schiereiland Vatnsness aangekomen passeren we Hvitserkur. Een rotsachtige formatie enkele meters in zee. Ook treffen we hier op het strand verschillende zeehonden en Eidereenden aan. Allemaal zéér de moeite waard! In de late avondzon fotograferen we natuurlijk ook Hvitserkur. Is het nu een versteende trol of een dinosaurus? Het lijkt ons alleszins meer een neushoorn…

Ook hier is het niet makkelijk een kampeerplaats te vinden. We vinden, erg laat weeral – rond 23u – een (ex-) camping en trekken daar onze tent op in een stevige wind. Er mondt ook een riviertje uit in zee, wat het een festijn maakt voor de aanwezige Noordse Sterns. We koken in de beschutting van het vroegere hoofdgebouw en slapen als een roosje.

DAG 7

∅ ROUTE: DIMMUBORGIR ⇒ GODAFOSS ⇒ HVITSERKUR ⇒ HVAMMSTANGI

∅ DATUM: 6 JUNI 2016

∅ WEER: ZONNIG MET AF EN TOE WOLKEN

+ INTRO

INTRO REISVERSLAG

Juni 2016 trok ik met mijn vriendin naar IJsland. Ikzelf ben er al verschillende malen geweest, maar voor Sanne is het de eerste keer. Normaal zouden we vorig jaar naar daar getrokken hebben, maar haar gezondheid besliste daar anders over.
Uitstel is echter geen afstel en de reis ging nu wél door.

15 dagen hadden we de tijd om door dit prachtige land te trekken. We boekten vliegtickets, huurden een 4×4 en namen onze tent mee. Plannen werden de dag op voorhand gemaakt. We zouden wel zien waar we uitkwamen. Het werd prachtig!

Op de volgende pagina’s kunnen jullie een kort tekst- en fotoverslag vinden van deze trip. Foto’s werden zowel met digitale reflexcamera’s als met GSM gemaakt.
De route staat er ook bij aangegeven. Indien je op de kaart hiernaast klikt kom je op Google Maps zelf uit. Zo kan je, indien gewenst, zelf nog wat beter gaan kijken.

Hieronder een “korte” impressie van de reis aan de hand van onze mooiste foto’s.

INFO

∅ VLUCHT: ICELANDAIR

∅ AUTO: ICERENTAL4X4

∅ REISGIDS: IJSLAND, DOMINICUS

∅ DATA: 31 MEI – 14 JUNI

∅ MATERIAAL: CANON 5D II & 7D II, LENZEN VAN 10MM TOT 300MM, DRONE DJI PHANTOM 3, LG G3

PORTFOLIO IJSLAND 2016

+ TIPS

ENKELE TIPS

IJsland is een prachtig land dat je gerust op eigen houtje kan bezoeken. Ik krijg dan ook geregeld vragen van mensen die er ook over denken dit paradijs op aarde eens te bezoeken.
Hieronder geef ik enkele tips/bedenkingen die het misschien makkelijker maken in het plannen van jouw droomreis.

Winter of zomer?

Een keuze die je zelf dient te maken. Wat zijn je eigen voorkeuren?
In de winter (oktober tot maart) heb je weinig zonlicht, maar wél veel kans op het noorderlicht. Alles is bedekt met een dikke laag sneeuw, veel watervallen zijn bevroren en je kan leuke gletsjertochten maken. Hou er rekening mee dat een winterreis je doorgaans veel duurder zal uitkomen. Je moet een grotere auto huren (of een gids met wagen), slapen in een tent is moeilijker, …

Tijdens de zomer (april tot augustus) heb je de middernachtzon. De zon verdwijnt dan maar enkele uren op een dag, maar gaat dan net onder de horizon. Je hebt dus een hele nacht prachtig avondlicht. Je kan genieten van de vele vogels (tot begin augustus) waaronder ook de vermakelijke papegaaiduikers. ’s Zomers is alles ook makkelijk(er) bereikbaar met je eigen huurwagen, want de meeste sneeuw is dan al gesmolten.

Gewone auto of 4x4?

Ook een keuze die je volledig zelf zal moeten maken. Ik heb steeds zelf een 4×4 gekozen omdat je daar sowieso in het binnenland afhankelijk van bent. Op de F-routes mag je namelijk niet zonder 4×4. Hou er rekening mee dat heel veel banen nog onverharde grindwegen zijn. Hoe hoger je wagen boven de grond zit, hoe minder kans je hebt om de onderkant van de wagen te beschadigen.
Kom je naar IJsland om enkel de ringweg te volgen, dan hoef je natuurlijk geen 4×4 te kiezen. Bijna de hele ringweg is ondertussen geasfalteerd.

 • De onderkant van je huurauto is NOOIT verzekerd, welke supplementaire verzekeringen je ook neemt!
 • Rivieren mag je bijna nooit doorkruisen (voor de verzekering)

Wildkamperen, campings of guesthouses?

Wil je het goedkoop houden dan kies je normaal gezien voor wildkamperen. Dit is wettelijk toegelaten, maar hou er rekening mee dat, gezien het massatoerisme de laatste jaren, dit allesbehalve aangemoedigd wordt tegenwoordig. Het is de laatste jaren ook zeer moeilijk geworden om een leuk plaatsje te vinden om je tent op te slaan (afsluitingen voor schapen etc).

Tweede goedkope oplossing is dan om te gaan kamperen. Overal vind je wel campings, de ene al wat meer uitgerust dan de andere. Ook handig om je batterijen op te laden trouwens als je geen DC converter in de wagen hebt.

Daarnaast heb je nog guesthouses en hotels. Dat is de duurste optie, maar als comfort hoog op je verlanglijst staat, zal dit jouw enige optie zijn. Wens je je hele reis nog niet vast te leggen op voorhand en dag per dag te bekijken, dan kan je onderweg steeds booking.com raadplegen voor vrije kamers in jouw buurt.

Op eigen houtje of met reisorganisatie?

IJsland kan je perfect op eigen houtje bezoeken. Je boekt een vliegticket, huurt een auto en je bent weg.
Een goede reisgids daarvoor is de IJsland Landengids van DOMINICUS.
Deze gids leidt je stap voor stap rond het eiland. Een echte aanrader!

Heb je liever dat alles voor jou wordt geregeld dan kies je uit één van de duizenden reisorganisaties die reizen of uitstappen aanbieden. Dit is natuurlijk wel de duurder optie.

Geld?

In IJsland wordt betaald met de IJslandse Kroon. Je moet echter de moeite niet doen om geld te gaan wisselen of af te halen.
Overal en altijd kan je immers met VISA of MASTERCARD betalen.

De meeste zaken (eten en drinken) zijn niet veel duurder dan bij ons, maar wens je een alcoholische consumptie te nuttigen dan kan het zijn dat je diep in je geldbuidel zal moeten tasten.
Wil je zelf alcoholische dranken kopen voor onderweg dan moet je naar een speciale winkel; VINBUDIN. Deze vind je in de meeste grotere dorpen/steden. In gewone winkels kan je geen alcoholische dranken kopen.

Apps?

Omdat een smartphone tegenwoordig niet meer weg te denken is uit onze maatschappij, zet ik hieronder ook nog enkele handige apps op een rijtje:

VEDUR: de app van de weersite van IJsland. Kijk hier per dorp welk weer je te verwachten hebt.
GOOGLE MAPS: deze handige app kan tegenwoordig ook offline de weg tonen. Gedaan met dure GPS-toestellen huren!
BOOKING.COM: heel handig om onderweg nog vlug te kijken of er ergens nog een hotelletje een vrije kamer bezit.
ROAD.IS: geen app, maar wél een website die je in het oog moeten houden indien je het binnenland in wilt. Hier kan je zien welke banen open zijn en welke nog gesloten.

Fotomateriaal?

Een korte oplijsting met materiaal dat niet mag ontbreken als je er een fotoreis van maakt:

 • camera
 • objectieven (breedhoek tot tele)
 • statief
 • batterijen én opladers
 • voldoende opslag (SD, CF kaartjes,…)
 • filters (ND, pola,…)
 • doekjes om objectieven of filters te kuisen
 • rugzak mét regenhoes
+ DAG 1

DAGVERSLAG

We landen in Keflavik om 15u15 lokale tijd. Regen is het enige dat we te zien krijgen.

We worden onthaald en naar onze 4×4 gebracht. Een nieuwe Suzuki Vitara 2016. Lelijke kleur en niet écht 4×4 materiaal, maar legaal zijn we in orde!
We vertrekken onmiddellijk op route 1 en gaan deze Zuidelijk starten. In Hafnarfjordur komen we een IKEA tegen en gezien het schitterende weer gaan we hier gauw iets eten. Recht tegenover de IKEA, in de BONUS, kopen we ons eten en drinken voor de eerste dagen in.

Daarna rijden we verder en vatten we het plan op om onmiddellijk naar LANDMANNALAUGAR te rijden. Ijdele hoop want de weg is nog gesloten. Sneeuw op de baan. Onze wagen kan dit zeker niet aan.

Het is ondertussen reeds laat en even gestopt met regenen. Op weg naar de HAIFOSS slaan we onze tent op. Wanneer we hierin kruipen begint het terug te regenen. Iets voor de gehele nacht zo blijkt later.

DAG 1

∅ ROUTE: BRUSSEL ⇒ KEFLAVIK ⇒ LANDMANNALEID ⇒ HAIFOSS

∅ DATUM: 31 MEI 2016

∅ WEER: REGEN, REGEN EN NOG EENS REGEN

+ DAG 2

DAGVERSLAG

Opstaan rond een uur of negen en de tent inpakken in de gietende regen. We rijden verder naar de HAIFOSS. Veel mist en regen. We ontbijten in de wagen en hopen dat het in tussentijd beter wordt. Niet dus. Zéér spijtig, want écht wel een machtige plaats die nog bijna niemand kent blijkbaar. Afdruipen en hopen dat we op het einde van de reis nog wat tijd hebben om hier terug te komen.

Het plan wordt opgevat om, na VEDUR.IS te checken (weersite), naar het oosten te rijden. Daar zou het weer beter moeten zijn. 

We komen in de namiddag aan in de buurt van Vik en eten op weg naar Dyrholaey. Een prachtige kuststreek alwaar ik voor de eerste keer mijn camera uithaal en foto’s neem. Na de teleurstellingen van gisteren en vanmorgen wordt ons gemoed er nu beter op!

We rijden verder en gaan de Myrdalsandur over. Een gigantische vlakte van meer dan 500km2. Alhier haal ik voor de eerste keer mijn drone uit. Een leuke rivierdelta is het onderwerp!

De eerste zonnestralen zijn nu trouwens ook een feit! Het gaat hier nog goed worden!!!

We rijden de ringweg af en slapen een kleine 20km voorbij Kirkjubaejarklaustur. Een mooie slaapplaats weg van de beschaving. We krijgen wel de compagnie van zwermen minimugjes. Steken doen ze gelukkig niet, maar irritant zijn ze zeker. Ze kruipen overal op, onder en in (neus, oren, mond, …). Een muts zal dus elke avond geen overbodige luxe worden…

Dat is dan weer het nadeel van goed weer. Bij regen en wind zie je ze niet.

DAG 2

∅ ROUTE: HAIFOSS ⇒ KIRKJUFJARA BEACH ⇒ KALFAFELL

∅ DATUM: 1 JUNI 2016

∅ WEER: GIETENDE REGEN EN MIST ⇒ ZON

+ DAG 3

DAGVERSLAG

We staan op bij prachtig weer. We drijven zowat uit onze tent van de hitte. Op het gemak ontbijten en we rijden terug verder over de ringweg. 

Op naar SKAFTAFELL! Daar ondernemen we de kleine wandeling naar de SVARTIFOSS. Een machtige wandeling met prachtige uitzichten over de spoelvlakte waar je op uitkijkt.

Erg warm ook en na een halve wandeling dien ik me ook in te wrijven met zonnecreme. Te laat trouwens. Ik ben officieel verbrand in IJsland.
De SVARTIFOSS is prachtig en na het nemen van de verplichte foto’s rusten we ook daar weer even uit.

Na de wandeling rijden we verder op de ringweg richting het wereldberoemde gletsjermeer JOKULSARLON. In de auto geeft de T°-meter aan dat het ondertussen 22°C is. Warm!!! Onderweg nemen we nog uitgebreid de tijd om te eten en nòg wat uit te rusten/zonnen (Sanne).

We passeren eerst FJALLSARLON. Ook een gletsjermeer, maar minder bekend dan zijn grote broer en daardoor ook veel rustiger. Fotografisch niet echt goed vanwege de hoge zonnestand en de staalblauwe hemel dus besluit ik maar weer te dronen. Leuk!!

JOKULSARLON valt spijtig genoeg wat tegen. Weinig ijs in vergelijking met mijn vorige bezoeken. ook op het strand ligt bijna geen ijs. Het is ook vloed en dat zal er zeker met te maken hebben gehad. 

We rijden door en vinden enkele kilometers verder reeds een zijweggetje dat ons door een adembenemend landschap voert. Hier slaan we onze tent op. We zullen wakker worden met een prachtig uitzicht op de VATNAJOKULL en dat vanuit onze tent!!

DAG 3

∅ ROUTE: KALFAFELL ⇒ SKAFTAFELL ⇒ FJALLSARLON ⇒ JOKULSARLON

∅ DATUM: 2 JUNI 2016

∅ WEER: ZONNESCHIJN

+ DAG 4

DAGVERSLAG

We staan onder een stralende zon en ontbijten reeds om 9u ’s morgens. We worden wederom gepest door duizenden vliegjes en trekken snel naar andere oorden. We rijden de ringweg af en gaan richting Egilstadir.

Onderweg komen we nog enkele mooie rivierdelta’s tegen die ik met de drone op foto probeer te krijgen. Het blijft toch een mooi standpunt, zo hoog in de lucht.

In Höfn tanken we en slaan we weer wat eten en drinken in voor de komende dagen.

We rijden verder en komen langs een machtig strand, alwaar laaghangende mist en wolken er een sprookjesachtige grandeur aan geven.

Nog iets verder komen we een leuke waterval tegen, maar vanwege het slechte (lees: hard licht, op de middag) licht, rijden we al snel door.

We nemen een shortcut van de ringweg en nemen de Öxipas om wat van de route af te snijden. Geniaal idee zo blijkt later want echt wel de moeite!

In Halormstradur slaan we onze tent op. We gaan deze keer een camping op omdat het hoognodig is een douche te nemen! De camping ligt afgelegen midden in het grootste bos (1800ha) van IJsland.

DAG 4

∅ ROUTE: JOKULSARLON ⇒ HOFN ⇒ HALLORMSSTADHUR

∅ DATUM: 3 JUNI 2016

∅ WEER: ZONNESCHIJN

+ DAG 5

DAGVERSLAG

We staan vandaag op onder een hete zon. Het is blijkbaar 21°C en dat voelen we in de tent! Het wordt lang rijden vandaag richting Myvatn. We komen weinig tegen dat écht fotografeerbaar is. 

Onderweg naar de Dettifoss en de Selfoss nemen we een lifter mee. Een Zwitser die reeds anderhalf jaar door Europa trekt, te voet! Hij zou ondertussen zo’n 7000km hebben afgelegd. Hij is nu in IJsland om het land te doorkruisen en in Reykjavik naar zijn voogden te zoeken die hem hebben opgevoed als hij klein was.

De Dettifoss en vooral de Selfoss maken wederom een machtige indruk. Prachtige natuurbeleving, maar bekend en dus ook zeer toeristisch.

We rijden verder richting Myvatn en daaraangekomen bezoeken we onmiddellijk het solfatarenveld van Hverir. Prachtige kleuren en patronen daar in de grond. We zien ook 2 bussen met échte (Amerikaanse) bejaarden (met looprek en al!). Top om op die leeftijd nog naar daar te kunnen trekken.

Iets terug bezoeken we ook de energiecentrale van Krafla en het daaromliggende solfataren- en lavaveld. Héél mooi en helemaal niet druk.

Omdat we morgenvroeg een walvissafari willen doen, rijden we ’s avonds nog verder richting Husavik, dé walvishoofdstad van Europa. 
Aldaar vinden we niet echt een geschikte plaats om wild te kamperen, we zijn dus wederom aangewezen op een camping. Omdat we maar om 12u ’s nacht toekomen en al vroeg ’s ochtends weer weg zijn, dienen we onze nacht niet te betalen. Joepie!

DAG 5

∅ ROUTE: EGILSSTADIR ⇒ DETTIFOSS ⇒ KRAFLA ⇒ HUSAVIK

∅ DATUM: 4 JUNI 2016

∅ WEER: ZONNIG ⇒ BEWOLKT

+ DAG 6

DAGVERSLAG

We worden wakker op de camping in Husavik en trekken naar de haven om in de boot te stappen die ons naar de walvissen zal brengen. Er zijn verschillende firma’s die allemaal min of meer dezelfde safari’s bieden. Wij kozen voor een boot van Gentle Giants. Deze leek ons prijs-kwaliteit de beste.

We krijgen speciale warme pakken aangemeten en trekken met de boot de fjord in. Een half uurtje later worden we omringd door enkele bultruggen en dwergvinvissen. Ook een paar snelle bruinvissen vergezellen de boten rond de walvissen. Een machtige ervaring en het licht in de vallei geeft toch een leuke toets aan de foto’s die anders maar standaard zijn voor zo’n tour.

We zijn zeer tevreden van hetgeen we deze ochtend zagen en rijden de weg terug richting het muggenmeer “Myvatn”. Onderweg nemen we de tijd om wat te eten en even te bekomen.

In Myvatn aangekomen beginnen we onmiddellijk met de beklimming en rondgang van de Hverfell. Een explosiekrater van 2500 jaar oud, 160m hoog en alleen bestaand uit grijze stenen, geeft wel een prachtig uitzicht over de omgeving!

Daarna zoeken we, door het ontbreken van de mogelijkheid om wild te kamperen (alles is er Nationaal park), terug een camping uit. Ver genoeg van het water, want daar krioelt het van de muggen. Het heet niet voor niets het muggenmeer! We rusten er wat uit, laden de batterijen op (onze 12V in de auto doet het niet meer), drinken er iets en gaan dan de “aardbaden” van Myvatn een bezoekje brengen. Dit is eigenlijk een mini Blue Lagoon. Lekker warm en zeker een aanrader!

Nadien maken we ons eten in een speciaal huisje op de camping (uit doorschijnende golfplaten!), maar beter dan dit krijg je niet om van die vervelende muggen vanaf te zijn.
Normaal heb je van die vliegjes of muggen in deze tijd nog geen of weinig last, maar het is de laatste dagen gewoon nét iets te warm voor de tijd van het jaar, waardoor de muggen ten overvloede aanwezig zijn.

DAG 6

∅ ROUTE: HUSAVIK ⇒ HVERFELL ⇒ MYVATN

∅ DATUM: 5 JUNI 2016

∅ WEER: BEWOLKT ⇒ ZONNIG

+ DAG 7

DAGVERSLAG

Ontwaken op de camping en onmiddellijk richting Dimmuborgir vertrokken. Dit lavaveld met prachtige rotsformaties en ontstaan door ingezakte lava heeft de grilligste vormen en is écht wel de moeite!

Vandaag staan we weer voor een verre wagentocht. We gaan van Myvatn helemaal tot het Vatsness schiereiland.

Onderweg komen we de Godafoss tegen. Hier zouden afgodsbeelden in het water zijn gegooid toen Ijsland over ging op het Christelijke geloof. Een heel mooie waterval, ondanks zijn geringe hoogte van 12 meter.

We passeren Akureyri, de hoofdstad van het Noorden, maar niet zonder eerst een Suzuki verdeler gevonden te hebben. 

We verstaan ondertussen dat het probleem met de 12V te maken heeft met een zekering, maar kunnen er zelf niet makkelijk bij. De technieker helpt ons en na een kwartier zijn we weer onderweg! Top service!

Eens op het schiereiland Vatnsness aangekomen passeren we Hvitserkur. Een rotsachtige formatie enkele meters in zee. Ook treffen we hier op het strand verschillende zeehonden en Eidereenden aan. Allemaal zéér de moeite waard! In de late avondzon fotograferen we natuurlijk ook Hvitserkur. Is het nu een versteende trol of een dinosaurus? Het lijkt ons alleszins meer een neushoorn…

Ook hier is het niet makkelijk een kampeerplaats te vinden. We vinden, erg laat weeral – rond 23u – een (ex-) camping en trekken daar onze tent op in een stevige wind. Er mondt ook een riviertje uit in zee, wat het een festijn maakt voor de aanwezige Noordse Sterns. We koken in de beschutting van het vroegere hoofdgebouw en slapen als een roosje.

DAG 7

∅ ROUTE: DIMMUBORGIR ⇒ GODAFOSS ⇒ HVITSERKUR ⇒ HVAMMSTANGI

∅ DATUM: 6 JUNI 2016

∅ WEER: ZONNIG MET AF EN TOE WOLKEN