.NATUURBEELD

steekkaart.Sam mannaerts

Sam Mannaerts is een 100% allround natuurfotograaf. Elk onderwerp weet hij op een sublieme manier vast te leggen. Sam is een kei in natuur- en landschapsfotografie, maar ook een begenadigd lesgever en een grappige verteller. Nochtans is Sam geen beroepsfotograaf. Hij combineert een job als spoedverpleegkundige met momenten van onthaasting in de natuur.

.INTERVIEW (NATUURFOTOGRAFIE.NL)

DOOR SANDY SPAENHOVEN

Sam Mannaerts (1986) werd geboren in het Oost-Vlaamse Sint-Niklaas en werkt er als verpleegkundige op een spoedgevallendienst. Omstreeks zijn 18de levensjaar groeide zijn interesse in fotografie. Zijn nonkel was immers een begenadigd en talentrijk straatfotograaf en ‘zo’n grote camera’ wilde Sam ook wel…

Wie is Sam Mannaerts?
En zo geschiedde… Voor zijn achttiende verjaardag kreeg Sam een ‘grote camera’ cadeau!

In eerste instantie ging hij vooral in de tuin aan de slag met zijn nieuwe toestel. Hij kende nog niets van fotografie en aangezien er nog geen sprake was van sociale media, leerde hij voornamelijk van de commentaren die hij op zijn foto’s kreeg via diverse fora. Als autodidact leerde Sam al snel de kneepjes van het vak. Niet alleen zijn kennis over fotografie groeide, maar ook de natuur zelf begon hem meer en meer te boeien.

Sam reist graag en door het reizen begon zijn fotohobby steeds grotere proporties aan te nemen. Met een foto van de Preikestolen won Sam een trip naar Finland om beren te fotograferen. Datzelfde jaar werd hij ook finalist in de fotowedstrijd van National Geographic.

Zo rolde hij van de ene ervaring in de andere. Enkele jaren later startte Sam met het geven van workshops en niet zoveel later zat ik in een grote bioscoopzaal te luisteren naar zijn boeiende verhaal over dronefotografie. Over ‘een grote camera’ gesproken…

Hoewel heel wat fotografen ondertussen een drone bezitten mag Sam wellicht één van de Vlaamse pioniers worden genoemd in dronefotografie. Heerlijke landschapsbeelden levert dit op! Sam laat je de wereld zien vanuit een ander perspectief en soms houd je het zelfs niet voor mogelijk dat de foto zo dichtbij huis – in Vlaanderen dus! – genomen werd.

Maar ook op vaste grond mag je Sam een grote meneer – of in fotografietaal: een steengoeie allround-natuurfotograaf – noemen. Zowel in landschaps-, wildlife als macrofotografie weet hij sterke composities neer te zetten en dit zowel ver van huis alsook dichtbij zijn woonplaats te Steendorp.

.INFO


GEBOORTEDATUM:
 23/06/1986
WOONPLAATS: STEENDORP, BELGIË
BEROEP: SPOEDVERPLEEGKUNDIGE
STATUS: SAMEN MET SANNE, TWEE KINDEREN (LEON °2017 & OONA °2018)
GESTART MET FOTOGRAFIE: OP MIJN 18de VERJAARDAG
FOTOMATERIAAL: SONY α7r V & α7c II :: OBJECTIEVEN VAN 16mm TOT 600mm
HULPMIDDELEN: GITZO STATIEF, EXTERNE FLASH, VASTE EN DRIJVENDE SCHUILHUTTEN,…
MOOISTE PLAATS IN BELGIË: HOGE VENEN
MOOISTE PLAATS IN DE WERELD WAAR IK REEDS KWAM: SPITSBERGEN
FAVORIETE FOTO ONDERWERP: LANDSCHAPPEN
AWARDS: NATIONAL GEOGRAPHIC, NATURE PHOTOGRAPHER OF THE YEAR, ASFERICO, LOWLAND PHOTOGRAPHER OF THE YEAR, GROENE CAMERA, CANON AWARD,…

.AWARDS