.NATUURBEELD

.SCANDINAVIË

POWERED BY NATURE
Al jaren ga ik op reis naar Scandinavië. De eerste maal in 2004. Sindsdien bezocht ik alle Scandinavische landen al verschillende malen.
IJsland was er mijn eerste grote liefde. Een overweldigende natuurpracht die je van gele naar zwarte zandstranden leidt, over gletsjers, geisers, lavavelden en gigantische rivierdelta’s… De papegaaiduikers vliegen aan en af, walvissen komen de boten nieuwsgierig onderzoeken en poolvossen hebben het aan de stok met ganzen, of omgekeerd…

Zweden en Noorwegen doorkruiste ik al ettelijke malen met de wagen. Wildkamperen is er een nationale sport en ook daar val je van de ene verbazing in de andere. Staat er geen eland in de weg dan valt je mond misschien wel open van een adembenemende fjord. Hier kan je nog uren rijden zonder iemand tegen te komen, buiten dan misschien een verloren vos, hert of everzwijn.

In de grensstreek van Finland met Rusland had ik de kans om wilde bruine beren van dichtbij te mogen aanschouwen. In Spitsbergen was de witte variant aan de beurt. Van op de sneeuwscooter konden we ook daar genieten van de prachtigste landschappen met hier en daar een poolvos of rendier erin.

Kortom: Scandinavië is machtig. En de fauna is uniek en prachtig.